čtvrtek 2. července 2015

Třešňový kompot - recept

Třešně dáme do sklenic, sklepeme a zalijeme připraveným povařeným cukrovým a trochu zchladlým roztokem 1 cm pod okraj sklenice.

Cukrový rozktok:
na 1 litr vody dáme 200 g cukru.

Já jsem na 14 litrových sklenic (množství, které se vejde do zavařovacího hrnce) spotřebovala cca 4 l cukrového roztoku.

Sklenice v hrnci zalijeme vodou ne méně než 2 cm nad víčko.

Třešně sterilujeme při 85°C 20 minut.
Sklenice vyjmeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.



------------------------------------

Varianta, kterou jsem ještě nezkoušela:
Do kastrolu nalejeme vodu do necelé poloviny výšky sklenic a vaříme při 85°C 20 minut.
Sklenice ve vodě necháváme, dokud voda téměř nevychladne.
Poté vyndáme, nejlépe položíme opět na utěrku dnem vzhůru, ať zjistíme, zda je sklenice dobře uzavřena.