čtvrtek 15. října 2015

Zelená rajčata - jsou jedovatá?

Taková škoda!!! Přeci je nevyhodím! - prolétlo mi hlavou, když jsem uviděla tu spoušť na záhoně. Takové množství rajčat, která mi letos nestihla dozrát a sežehly je první mrazíky.

První co mě napadlo bylo, jestli zelená rajčata nejsou jedovatá. A tak jsem začala pátrat po informacích.
Jako první jsem se dozvěděla, že obsahují látku patřící do skupiny jedů - solanin.




Zelená rajčata - jsou jedovatá

Uff. Jedlá sice úplně nejsou, ale jedno nebo dvě zelená rajčátka se můžou sníst.

Je to jen "paux pas" přičítané rajčatům toxicitu. V nedozrálých rajčatech najdeme jiný alkaloid - tomatin, který je 20x méně škodlivý.


Co je solanin?

Solanin se skrývá především v lilkovitých rostlinách - zelených a naklíčených bramborách, které byly skladovány na příliš světlých nebo teplých místech. Solanin nejde ani teplem odstranit. Sníst se mohou 3 nebo 4 takové brambory. Větší množství může způsobit otravu. Ta se může projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od 400 mg výše mohou být následky smrtelné.  


A co je tomatin?

Tomatin je přítomný v nezralých račatech. Najdeme ho ve stonku i listech rajčete.
Chrání rostlinu před hmyzími škůdci (např. larvami mandelinky bramborové) a plísněmi. Obsah tomatinu ve zralých rajčatech je nízký, 0,03 až 0,08 mg/100 g, zatímco v nezralých je jeho obsah mnohem vyšší a to 0.9 až 55 mg / 100 g

Existuje určité množství tomatinu v zelených rajčatech, které lidé již dlouho jedí smažené a nakládané. A tomatine vypadá, že je relativně neškodný alkaloid.

Existuje studie na laboratorních zvířatech z r.2000, ve které Dr. Friedman uvádí, že tomatine prochází trávicím systémem neabsorbovaný. Alkaloid se v trávicím systému váže na cholesterol a společně s ním je vylučován. Tělo se tak zbaví jak alkaloidu tak nežádoucího cholesterolu LDL.
Dr. Friedman také zjistil, že extrakt ze zeleného rajčete snižuje výskyt rakoviny u zvířat. 
Tento extrakt a čistý tomatine působí na inhibici růstu různých lidských nádorových buněk. Další studie prokázaly, že čistý tomatine stimuluje příznivě imunitní systém.

Toxická dávka tomatinu pro dospělého člověka je 500 mg na kg tělesné hmotnosti. 
500 mg na 1kg rajčat je obsaženo jen ve vyjímečných případech!  V rajčatech je obsaženo několik desetin mg až jednotek mg tomatinu a to nepředstavuje zdravotní riziko.

Především Američané a Jihoevropané milují kyselou chuť nezralých rajčat. 
Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů těchto výrobků.

A tady je pár receptů které jsem vyzkoušela s nezralými rajčaty. 

Kečup - z polozralých rajčat
Čalamáda se zelenými rajčaty
Pickles - nakládaná zelená rajčata
Salsa - rajčatová omáčka na těstoviny
Čatný ze zelených rajčat s rozinkami
Čatný s jablky

Nejvíc mi zachutnalo čatný s jablky, na kterém jsem si pochutnala v kombinaci s čočkovými karbanátky.

A todle je výsledek mé práce - zakonzervovaná nezralá rajčata
Byla to práce .... ale nakonec mám radost z výsledku. A v zimě budu mít co mlsat. Roznodně vím, že příští rok musím na rajčata trochu jinak.