Mám strom s letňáčky - letními jablíčky a každý den mi jich napadá plný kýbl. Byla by škoda je vyhazovat.
Spadané jsou většinou naklovnuté a nebo je tam nějaký ten červ, který se zavrtává v jablku, které pomalu začíná plesnivět a tak moc dlouho na stromě nevydrží.
Peču štrůdly a vymýšlím, jak všechna ta jablka zužitovat. Na šlupkách si pochutnávají slepičky a kachny.
Letní jablíčka, letos se jich urodilo hodně a jsou velká. |
Pustila jsem se do experimentnu - vyrobit jablečná povidla v domácí pekárně.
Recept na jablečná povidla z domácí pekárny:
1,20 kg najemno nastrouhaných jablek (se strouháním mi pomáhá robot)
a promíchat s 600 g cukru.
A dál to nechat na pekárně.
Jablka narozdíl od jiného ovoce tolik při zahřátí nekypí, a tak se vám, nestane, to co se mi stalo při pokusu o první jahodovou marmeládu z domácí pekárny - že mi vytekla.
Stalo se mi to asi 8 minut před koncem programu (program mám na 1:20min) ve fázi, kdy pekárna přestala míchat, vytekla jí víc jak půlka okolo. To jsem měla pěkný vztek. Pekárnu jsem musela pěkně dlouho drhnout. Marmeláda se mi přiškvařila na spirálu a vůbec...byla všude......taková práce navíc.
Od té doby marmelády dělám dál klasicky v hrncích a ručně promíchávám...
Jediné, co mi nejde do hlavy je, proč se přidává ocet do povidel.
Ať naleznu jakýkoliv recetp na povidla, vždycky je tam ocet.
Čím méně cukru, tím více octa. Takže z toho usuzuji, že ocet slouží jako konzervant.